Mange vælger at lave deres egne lamper. Det kan være en ganske unik følelse at have en ting i hjemmet, ingen andre har og det kan man være sikker på, hvis man har selv har lavet den. Det er faktisk ikke så besværligt at lave sin egen lampe. Alle lamper indeholder fatning, ledning og pære. Afhængigt af, hvilken type lampe man har, bruger nogle lamper også lampeskærm eller roset.

Ledning

Selve ledningen er en uundgåelig del af en lampe. Før i tiden blev de fleste ledninger til lamper lavet af plastik, men i dag har ledninger med stofovertræk overtaget en stor del af markedet. Hovedårsagen til dette, er selve udseendet, da der ikke er nogen forskel på en plastikledning og en stofledning, når det kommer til funktion. Men da stofledningen er noget pænere, vælger mange den i stedet.

 

Fatning

Fatningen kommer man heller ikke udenom, når man skal lave sin egen lampe. Der er flere forskellige typer fatninger. Den mest almindelige er E27 fatningen, som er den klassiske pære, som skrues i lampefatningen. Derudover er andre fatningstyper E14, G9, G4 og GU10. Hvis du vælger en lampeskærm til din lampe, er fatningens look ikke så vigtigt, men hvis man kan se selve fatningen, er det måske værd at tænke over at den også skal være køn at kigge på. Fatninger kan både købes separat, men også inklusiv ledning, hvis folk skal bruge den til at hænge fra loftet.

 

Pære

Uden en pære, får du svært ved at få lys i din nye lampe. Der er mange forskellige former for pærer, herunder skarpe pærer som giver et godt arbejdslys på værkstedet eller i køkkenet, men også hyggelige dekorationspærer som giver et varm og hyggeligt lys til stuen eller soveværelset. Den lyskilde du vælger at sætte i din lampe har stor virkning på, hvilket lys lampen kommer til at give.

 

Når du har disse tre ting på plads, er du klar til at sammensætte din nye lampe. Dette kan både være en gulvlampe, bordlampe eller en loftlampe. Kun fantasien sætter grænser for, hvilke elementer du kan bruge som selve lampen. Prøv med en træstamme eller en gammel flaske eksempelvis.